Alerjik Besinler

  • Kivi
  • Çilek
  • Yumurta (beyazı daha alerjik)
  • İnek sütü
  • Balık
  • Soya
  • Fıstık
  • Hardal
  • Çikolata…

.. gibi daha birçok besin çocuklarda (ve büyüklerde de) alerjiye yol açabilir. Alerji olup olmadığını anlamak için her yeni sunulan besinden sonra bebeğinizin vücudunda kızarık kaşıntılı döküntüler, ciltte yer yer kırmızı kabarık bölgeler gibi belirtileri kontrol edebilirsiniz. Ancak çocuğunuzun gıda alerjisi bununla sınırlı olmayabilir. Çok daha ciddi belirtilerle de (bulantı, kusma vb.) kendini gösterebilir. O nedenle bebeğinizi besinlerle tanıştırırken bu tarz değişikliklerin takibini yapmakta fayda var. Özellikle aile de alerji geçmişi var ise bebeğin alerjik reaksiyonlara yatkınlığı daha fazla olmaktadır. Kivi, çilek ve yumurta akı 1 yaşından küçük çocuklar için tavsiye edilmiyor. 8.ay kontrolümüzde doktorumuz balık buğulamayı yemek listemize ekledi. Zaten fıstık, fındık gibi kuruyemişleri 3 yaşından önce boğulma riski nedeniyle tavsiye etmiyorlar. İnek sütün de ise bizde durum biraz farklı. Sütte dikkat edilmesi gereken ülkemizde genel olarak (yanılmıyorsam genetik özelliklerden dolayı) görülen laktoz intoleransı ile alerjiyi karıştırmamak gerekli. Laktoz intoleransı çok kabaca sütün tam olarak hazmedilmemesi bu nedenle gaz vs. rahatsızlığa yol açması olarak düşünülebilir. Bu nedenle bir yaşına gelene kadar önce sütü sulandırarak kullanacağım.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s